Centraal digitaal, lokaal fenomenaal!

Ook in deze corona-tijden gaat de Dag van de Academies door!
Marieke Dermul ging op zoek waarom de academies zó belangrijk zijn voor onze leerlingen.

Ontdek hieronder de activiteiten en bekijk alvast de persoonlijke filmpjes van onze leerlingen en bekijk hun prestaties tijdens deze gekke coronatijden!

Lees onze visietekst

Op zaterdag 6 en zondag 7 februari wordt het groot scherm op de markt overgenomen door de leerlingen van dé Academie: concertjes, optreden, kunstwerken en sfeerbeelden zullen er dan te zien en te horen zijn. Op het Beeldenplein staat er op zaterdagmorgen van 10 tot 12 uur een babbelbox. Leerlingen uit de 3de graad beeldende kunst maakten van deze babbelbox een kunstzinnige installatie. Vlotte leerlingen uit woordkunst – drama zijn de journalisten van dienst en interviewen er Jan en alleman.

Niet alleen lokaal is dé Academie te zien, ook digitaal laten ze van zich horen. Op zaterdag 6 februari kunnen de quizzers onder ons meespelen met de online AHA-Quiz, vakkundig in elkaar gestoken door ‘t Komiteit. “We zijn twee zotten die met een computer kunnen werken”, grappen Kevin Puype en Ben Pannekoucke van ‘t Komiteit én leerlingen woord. Ze weten als geen ander hun liefde voor woordkunst en hun digitale talenten op een perfecte manier te combineren en de liefhebbers onder ons een fenomenale quiz voor te schotelen. Deelnemen is gratis en kan via www.tiny.cc/AhaQuizTickets.

Conservatorium Kortrijk organiseert doorheen het schooljaar verschillende “Dagen van”. Op zo’n “Dag van” staat een specifiek instrument in de kijker. Er zijn masterclasses, demonstraties en recitals. Op 6 februari is er de Dag van de Viool. Lisa Jacobs komt dan een masterclass geven voor onze leerlingen viool. Een recital is door de omstandigheden helaas niet mogelijk.

Lisa Jacobs is een van de toonaangevende musici van haar generatie en wordt geroemd om haar gepassioneerde, meeslepende en virtuoze spel, verrassende programmakeuzes en podiumpresentatie. Op 17-jarige leeftijd debuteerde ze als solist met het Koninklijk Concertgebouworkest. Sindsdien musiceerde ze met vele gerenommeerde ensembles en orkesten. Ze bespeelt een instrument uit 1683 van de hand van vioolbouwer Francesco Ruggieri.

Leerlingen maken in het straatbeeldkenbaar dat zij les volgen aan de Academievoor Beeld, Muziek en Woord – Stad Menenen trots zijn op hun artistiek talent. Ditdoen ze door onderstaande affiche uit tehangen.

Net zoals de affiches, staan de vlaggen symboolvoor het artistieke talent dat in onze regioaanwezig is. De Academie voor Beeld, Muzieken Woord – Stad Menen begeleidt enondersteunt het groeiproces dat deze talentendoormaken. We gaan samen op weg enverleggen (artistieke) grenzen.

Een academie is dé plaats bij uitstek waarkinderen, jongeren en volwassen met uiterstdiverse achtergronden elkaar ontmoeten. In deacademie tillen deze mensen elkaar, het publieken de maatschappij naar een hoger artistiek enmenselijk niveau. Met de vlag brengen we aldeze mensen samen onder één

noemer. Kunst werkt verbindend.

Ook wegen verbinden, vaak over grenzen, talen,culturen en religie heen. De vlaggen wordendaarom geheel volgens het thema

‘crossroads’ langs invalswegen, op kruispuntenof aan pleinen uitgehangen.

Door de huidige gezondheidsproblematiek kan je op deze ‘dag van de academies’ niet tot bij ons komen. Maar dan komen wij gewoon toch tot bij jou? Een hele zaterdag lang streamen beide academies op jouw scherm. Optredens (met o.a. laatstejaars in de focus), interviews, sketches, clips, reclameboodschappen of het bewegende proces van hoe een kunstwerk tot stand komt… We tonen het allemaal. Live, met beeld en geluid. Want we maken een heuse televisiestudio: coronaproof, met aanzienlijke afstanden, heldere handgel en makkelijke maskers. Maar vooral met heel veel creativiteit en verbeelding. Want net dat is waar de beide Tieltse academies sterk in zijn. Op zondag om 11u sluiten we het weekend af met het Apero con Fuococoncert, verzorgd door laureaten van de academie: Ellen Vanneste (viool), Sarah Jelassi (klarinet), Simon Vandenbroecke (fagot) en Peter Olemans (piano) nemen je mee op hun muzikale “Crossroads”! Dit concert gaat door zonder publiek en zal live gestreamd worden op deze pagina. Zo kan je van thuis lekker meegenieten. Ontdek het allemaal op 6 en 7 februari. Heel gemakkelijk: gewoon surfen naar onze website www.academietielt.be/dagacademies.