Centraal digitaal, lokaal fenomenaal!

Ook in deze corona-tijden gaat de Dag van de Academies door!
Marieke Dermul ging op zoek waarom de academies zó belangrijk zijn voor onze leerlingen.

Ontdek hieronder de activiteiten en bekijk alvast de persoonlijke filmpjes van onze leerlingen en bekijk hun prestaties tijdens deze gekke coronatijden!

Lees onze visietekst

De afdeling Beeld van de Academie Berchem realiseerde voor Dag van de Academies een sterke outdoor portrettenreeks van studenten met eigen werk in het atelier.

Telkens met quote erbij, een getuigenis waarom zij voor de academie kiezen.

Deze portretten, op levensgroot formaat, staan in het straatbeeld op Crossroads, op pleinen en kruispunten in Oud-Berchem.

Het lerarenteam koos voor dit project, ook wel als een statement in deze moeilijke tijden.

De afdeling Muziek-Woord publiceert vanaf 6 februari online optredens.

image14 Academie Bornem
BORNEM LIVE
(Bornem)
klik voor meer info

Zaterdag 6 februari 2021 9u30 tot 15u30

Een dag waarbij de academie uitpakt met verschillende, boeiende projecten van de kunstdisciplines woord, dans en muziek.

Op zaterdag 6 februari van 9u30 tot 15u30 kan u genieten van verschillende online-voorstellingen. 

De leerlingen van de verschillende domeinen zullen op deze manier hun kennis, kunde en talenten tonen aan het publiek. Want ondanks corona blijven leerlingen en leerkrachten het beste van zichzelf geven en daar komen ze ook graag mee naar buiten.

6 Februari is het “Dag van de Academies", ook onze academie wil haar virtuele deuren zo breed mogelijk openzetten! 

Het thema over heel Vlaanderen is dit jaar “Crossroads”. We stippelden een interactieve wandelroute uit met telkens 14 knooppunten (crossroads) in Geel, Meerhout, Laakdal, Westerlo, Hulshout of Herselt. Aan elke halte hangt een QR-code waaraan een opdrachten of luister/kijkfragmentje gekoppeld is. Zo laten we de jonge wandelaars actief proeven van alles wat leeft in de Academie. De tochten kunnen vanaf 6 februari tot het einde van de krokusvakantie gewandeld worden. En er is ook een kleine wedstrijd aan gekoppeld. Een deelnameformulier kan je verkrijgen op de dienst toerisme in jouw gemeente.

Daarnaast willen we ons heel graag richten naar hen die bijzonder hard getroffen worden in deze zware en lange crisis. Met veel enthousiasme stelden onze leerlingen pakketjes ‘Kunst met een hart’ samen. We verdelen kaartjes en affiches met QR-codes zodat ouderen, zorgbehoevenden, zieken, maar ook jongeren kunnen genieten van fragmentjes vol hartverwarmende muziek, woord en dans. Zo hopen we veel mensen te bereiken en het verschil te maken met een klein lichtpuntje...

Graag wat meer info? Neem gerust contact op met de academie via info@amwdgeel.be of 014 56 65 80

Binnenkort is het zover! Op zaterdag 6 februari komen onze jaarlijkse 'open ateliers' eraan.

Het is een open deur intrappen door te zeggen dat dit jaar de “dag van de academies” op een enigszins andere en dus Corona-veilige manier, moet worden georganiseerd. Geen open deuren zoals ander jaren, geen stromen bezoekers door de academiegangen en in de ateliers, geen plezante workshops in de kinder- en jeugdateliers met tientallen helpende ouders een grootouders, geen taart in de Schuur. Waar is de tijd!?

Daarom organiseert de academie dit jaar een “GESLOTENDEURENDAG”! Wat is dat voor onzin? hoor ik de kritische lezer luidop denken. En toch … het wordt een uitzonderlijk artistiek evenement: een DRIVE of WALK BYE EXPO enkel te bekijken aan de buitenkant van het academiegebouw.

Al wandelend of rijdend langs, voorbij of rond het academiegebouw, wordt de bezoeker verrast door een kosmische kunst- en lichtshow. Ramen, deuren, muren, grasvelden … het hele environment van de academie wordt in gebruik genomen door tekenaars, schilders en keramisten. Ook het kinder- , jeugd- en digitaal atelier dragen hun satellieten en melkwegstelsels bij.

EXPO van 6 tot 13 februari, op zijn mooist na zonsondergang van 18u tot 22u.

Bij ons kan je terecht voor een culturele wandeling doorheen onze gemeenten. Op de wandeling scan je een QR code en luister je naar onze leerlingen muziek en woord terwijl je verder op verkenning gaat.

Geen ateliers in werking dit jaar wel een RAAM EXPO. De kinder- en jeugdateliers tonen ‘cross roads’.

Een ‘in to the wild’ installatie waar vele wegen kruisen. Te bezichtigen door het raam van de academie galerij,

Markgraventsraat 89, 2200 Herentals van 6 februari tot 6 maart 2021.

Geen ateliers in werking dit jaar wel een speelse artistieke uitdaging: stoel, ultramarijn blauw, papier, 20X100

Met 4 toevallige trefwoorden gingen leerlingen uit de verschillende ateliers aan de slag. De resultaten zijn vanaf 6 februari te zien op onze facebook, website, instagram.

Dit programma omvat een:

- live streaming Radio A_HO__ Facebook vanuit de academie Muziek (10-11) met interviews en muziek (Lage Weg)

- live optredens van onze leerlingen op de speelplaats buiten (11-12) (Lage Weg)

- heel wat filmpjes van verschillende ateliers worden ook gemaakt in aanloop van die dag. Die zullen deze in de loop van de dag op onze digitale platformen plaatsen. (FB/Instagram/Website)

We bezorgen jullie deze filmpjes via het gevraagde emailadres in een We transfer-bestand.

Op de Academie Beeld gaan er geen extra-activiteiten plaatsvinden. Wel komt er een wereldkrantje dat we uitdelen aan de leerlingen met eigen gemaakt werk.

Een student van de Academie Beeld heeft een digitale exporuimte gemaakt waarin werk van de verschillende ateliers zichtbaar is. (Zowel beeld als muziek van eigen bodem.)

De academie zal verder werken, met de verschillende ateliers, aan de muurschildering in de Groenenborglei te Hove. Deze buitenactiviteit zal veilig verlopen met de juiste coronamaatregelen. 
Deze dag zal ook hun nieuwe website gepubliceerd worden. 

Highlight tijdens deze dag is een twee uur durende live radio uitzending. Deze liveradio-uitzending vanuit het auditorium van het Conservatorium zal te beluisteren zijn tussen 10 en 12 uur op Stadsradio Vlaanderen. De radio-uitzending wordt ook gefilmd en live gestreamd via de FB kanalen van de scholen, zo kan er letterlijk achter de schermen meegekeken worden. Radiodocente Evita Nossent en haar radioklas leiden dit alles in goede banen. Gasten zijn onder meer oud-studenten Jaak Van Assche, weerman Frank Deboosere en kersvers voor de Ensors genomineerde acteur Tijmen Goovaerts. Ook leerlingen en leerkrachten van de 3 kunstscholen komen vertellen wat de academie voor hen betekent.

Op zaterdag 6 februari zetten bijna 3000 studenten van de Turnhoutse academies om 12.15 uur en 14.15 uur thuis hun raam wijd open. Na een stevige klaroenstoot vanuit de kerktoren spelen ze hun lievelingsstuk, dragen ze hun favoriete tekst voor, brengen ze hun mooiste choreografie of zetten ze hun kleurrijkste kunstwerk op de vensterbank.

Op het raam van het cultuurcafé Turnova zijn filmpjes te zien. En op eender welk scherm kan je overal via live-streaming meegenieten van de optredens uit de concertzaal.

Woord heeft een QR-Wandeling uitgestippeld.

Toevallige ontmoeting of niet …
Onze leerlingen woordkunst nemen je mee tijdens een wandeling door de gemeente. Je vertrekt aan het station en kuiert, met het plan, van QR code naar QR code, waar je op elk punt een verhaal beluistert.

De wandeling start aan het station van Willebroek en maakt een lus langs de academie, over de markt, langs het kanaal, over de brug en terug langs de watertoren en de bib.

Tijdens je wandeling scan je met jouw gsm de QR codes en kan je wegdromen bij een verhaal, jou ingefluisterd door een van onze leerlingen.

Uiteraard kan het ook een toevallige ontmoeting worden op een bank in het parkje over de bib of vooraleer je de trein opstapt.

Genieten maar …

Muziek lanceert een eigen concertreeks ‘Winterpodia’

We lanceren op 6 februari onze ‘Winterpodia’, dat zijn de, wegens Corona, uitgestelde zomerpodia van onze gevorderde leerlingen. We geven hen de kans om toch de ervaring van een toonmoment te beleven, weliswaar zonder publiek maar op een echt podium, met een pianist-begeleider, indien nodig, en met een filmmontage.
We herhalen dit concertmoment tweewekelijks op zaterdag om 10u op de facebookpagina van de academie

https://www.facebook.com/academiewillebroek

Geniet ervan en deel je appreciatie op onze FB/Instagram…

Ontdek tijdens het Creatie-Festival de muzikale veelzijdigheid en vindingrijkheid van leerlingen aan de academie Wilrijk! Je mag je tijdens dit virtuele muziekfestival verwachten aan inspirerende muziekperformances op verschillende instrumenten en in verschillende bezettingen. Laat je verrassen door wereldcreaties in de meest uiteenlopende genres en stijlen door creërende kunstenaars uit alle graden. En last but not least: het festival vindt plaats in de aantrekkelijke game-omgeving van Mozilla Hubs!

De leraars springen op het podium in je woonkamer. Surf naar Twitch.tv en hang lekker achteruit voor een afwisselend programma klassiek, jazz-pop-rock en oude muziek. 

Benieuwd of jouw leerkracht meedoet? Voorlopig staan deze leerkrachten al op de affiche en er komen er nog bij:

  • Michiel Van Camp
  • Saartje Kemps en Geert Synnave
  • Ben Van Nespen en Katrien Gaelens 
  • Steven Mariën, Ben Van Nespen en ? 
  • Stephanie Focquet en Birgitte Christophe 
  • Thomas De Prins, Gerben Brys & Firas Al-Alwani
  • Jelle Van Giel, Gerben Brys en Andreas Bral

De leerlingen beeld tonen je vanachter het raam hun werk.

Wat zie je? De leerling of het beeld?
En waaruit bestaat het beeld hier? Uit de leerling of uit het beeld? Of uit het beeld én de leerling? 

Doorlopend.